06 de juliol 2005

Descobrint l'RSS: una nova forma de consumir notícies

Quan tens un bloc acabes descobrint l'RSS per la simple curiositat de clicar en el botonet taronja que hi ha a la columna de la dreta. I investigant una mica, te n'adones que aquest llenguatge et pot canviar la manera que navegues per internet, per sempre.

No entraré en explicacions tècniques (teniu una detallada introducció al bloc del Benjamí Villoslada), sinó en els descobriments que he anat fent:

- Existeixen programes per consultar de forma agrupada i ordenada titulars de blocs i webs de notícies amb RSS. Pots configurar l'actualització dels agregadors i la lectura és similar a la que faries en un programa de correu-e. Un agregador popular és FeedReader, per Windows, i el seu clònic Liferea, per Linux. Però no em va acabar de convèncer: un programa més a afegir a la llista de coses a fer quan arrenco l'ordinador!

- Al Firefox hi ha una extensió anomenada InfoRSS que et permet tenir una barra de titulars actualitzables a la part de baix del navegador (a la imatge el teniu en acció, mostrant aquesta nota). La configuració per defecte és desastrosa, però jugant-hi una mica pots tenir una bona col·lecció que et crida l'atenció quan hi ha novetats. Clicant sobre el titular vas al bloc o notícia. Si no us voleu complicar la vida, hi ha una opció més senzilla encara: clicar en el botó taronja de baix a la dreta per convertir l'RSS en un favorit del navegador, que s'actualitza dinàmicament.

- Una altra alternativa és el Thunderbird, que permet que el configuris com a lector d'RSS a més de correu-e. No ho he provat encara, però pot ser una bona solució integrada.

Això sí, perquè les solucions de Firefox funcionin fàcil i automàtiques a l'hora de subscriure's, cal que el vostre web o bloc tingui aquest codi dins de les etiquetes de <head>:

<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="TITOL_DEL_WEB" href="http://URL_DE_L'RSS.xml" />

Un cop t'has subscrit als blocs i les notícies que t'interessen... gairebé et pots oblidar de navegar. El que t'interessa vindrà a tu. Ara només falta que el nou buscador de notícies Huubs.com, creat des de Catalunya, acabi de polir els seus RSS: pots tenir titulars RSS filtrats per paraules clau de la cerca que vulguis. Així, encara que molts webs de notícies encara no tinguin RSS pots incorporar-los a la teva dieta d'informació personalitzada.

[Actualització 19/10/2007] Des que Google Reader, lector d'RSS basat en web, ofereix cerques en les teves subscripcions i una edició per mòbils molt còmoda de llegir, s'ha convertit en la meva opció preferida. L'avantatge dels lectors basats en web és que pots llegir les teves subscripcions des de qualsevol ordinador.

0 Comentaris: