18 de febrer 2006

El (pseudo)bloc del president



Maragall va presentar el dimecres passat el seu nou web institucional, amb la novetat que s'apunta al carro dels blocs. Desenes de polítics catalans han obert un espai personal i directe de reflexió a la xarxa en l'últim any i hi destaca l'esforç de formació interna en el PSC, que ha acabat quallant en un portal de blocs socialistes.

Però usar programari de gestió de blocs per publicar reflexions no significa estar fent un bloc tal i com l'entenen els blocaires veterans. Hi ha un codi social al voltant de l'eina tecnològica. Un bon bloc ha d'estar obert als comentaris dels lectors, ser un espai de diàleg; ha d'oferir enllaços a informacions i opinions que recolzin o contrastin amb els arguments que exposa; ha d'estar connectat amb la resta de la blogosfera. En l'àmbit periodístic passa tres quarts del mateix: molts suposats blocs de diaris digitals no són més que columnes d'opinió publicades sobre un gestor de blocs.

Hi ha bons blocs de polítics (com n'hi ha de periodistes), però el del President Maragall no arrenca amb bon peu. Els comentaris no seran públics, sinó recollits pel president i comentats (o no) en futurs posts. El bloc de Maragall té el valor de ser una tribuna directa (si el lector confia en la promesa que serà el president qui l'actualitzi), però no serà un gran exemple de bloc. Per acabar-ho d'adobar, des del dia que es va estrenar només he aconseguit accedir-hi una vegada. Normalment en entrar al bloc (http://www.presidentmaragall.cat/diari) ets redirigit al web de la Generalitat. Error o decisió no explicada? Esperem que la setmana vinent sortim de dubtes.

Actualització: Després de la impressionant manifestació de dissabte, el bloc del President és accessible i en parla. En un missatge de dijous, Maragall promet "aquí em teniu, disposat a dir el que penso, disposat al diàleg, i disposat a contestar preguntes". Espero que malgrat la manca de transparència en la publicació de comentaris, aquesta bona voluntat faci traspuar les intervencions dels internautes!

Bloc o blog?

Per cert, he demanat al Termcat que m'expliqui els seus arguments lingüístics per triar "bloc" com a traducció de "weblog". Des del GPD vam contribuir a aquesta tria amb arguments socials -el seu ampli ús a la blogosfera catalana, l'analogia del weblog amb el bloc de notes-, però fa poc he llegit arguments lingüístics (PDF) molt contundents que defensen "blog" com la millor forma, seguint la tendència internacional. Al recentment creat grup de discussió sobre els blocs (blogs?) catalans hi ha un apassionat debat sobre el tema. Intercanviar experiències en aquest marc servirà per seguir madurant una blogosfera catalana plena de vitalitat.

0 Comentaris: