14 de febrer 2006

La màgia del .cat


Escric aquestes línies quan encara no estan actives les webs amb el .cat. La demanda en les primeres hores de vida del nou domini ha desbordat el procés de comprovació (la primera fase està oberta només per entitats culturals i públiques catalanes) i s'ha endarrerit l'activació. En una nació sense estat, els petits símbols tenen una màgia apassionada. En un moment en què les reivindicacions del nou estatut sofreixen cada dia que passa en la comissió del congrés dels diputats una retallada anunciada, tenir domini propi és una alegria que cal assaborir.

Val a dir, però, que el .cat tampoc és una solució perfecta per a la presència catalana a la Xarxa. Podríem dir que és la millor de les solucions possibles en un context polític en què el dret a l'autodeterminació dels pobles és un tabú. Ja se'n va parlar força quan es va aprovar el domini: la solució ideal i demanada per unanimitat pel parlament de Catalunya ja al 1996, seria la creació del domini .ct, un domini territorial basat en els codis UNESCO. Els precedents de dominis no associats a estats, que n'hi ha, són principalment illes i colònies d'ultramar.

El domini .cat és una tombarella estratègica àgil, fàcil de païr pel govern espanyol del PSOE, que reconeix i dóna visibilitat a Internet a la comunitat cultural catalana. És molt, però és una solució similar a la del preambul del projecte d'Estatut: sense validesa jurídica. Tanmateix, potser tot ha de seguir el seu ordre lògic d'esdeveniments i fins que no siguem un estat no tindrem domini territorial a Internet. Si aquest ha de ser el camí, encara ens queda força estona, així que vaig a gaudir de la màgia del .cat, de la il·lusió de veure com s'estén com una taca el domini en aquest raconet de planeta. Nosaltres ja fa temps que sabem que hi ha una Internet catalana. Ara, per fi, ho sabrà el món.

2 Comentaris:

Anònim ha dit...

Hola, no puc estar d'acord amb tu sobre el .ct.

El .cat representa la comunitat de parlants del català.

El .ct és territorial i només del Principat.

Jo com a menorquí no m'indentifico amb el .ct.

El .ct no és lingüístic, a Catalunya hi ha molta gent que no utilitza el català, així hi hauria moltes webs .ct en castellà, anglès,...

Aquí tens un apunt al meu bloc de fa un any sobre el tema:

http://bits.quintanasegui.com/arxius/2004/03/25/cat-i-no-ct/

Estic molt content de tenir un .cat

pere

David Domingo ha dit...

Pere, jo també estic content amb el .cat, però des d'un punt de vista polític em sembla un pas insuficient.

Sí, el .ct representaria el territori del Principat, la meva realitat política més immediata. Evidentment no resol l'articulació d'un estat que reculli els diferents territoris de parla catalana, però això és quelcom que s'ha de resoldre abans fora de la Xarxa, en el debat polític, conciliant sensibilitats.

Subscric gairebé tots els teus arguments, però cal una precisió: el .cat sí inclourà webs en llengues que no sigui el català, sempre que es refereixin a la cultura catalana. És una manera molt bona de fer visible la nostra cultura a internet, però el que he volgut plantejar és que no hem de fer-nos la il·lusió que contribueix a l'emancipació política.